Руски начин за замесване на тесто за козунаци
Козуначено тесто с мляко, масло и жива мая.
Необходими продукти:
- 250 мл мляко
- 30 г жива мая
- 650 грама брашно
- 3 яйца
- 200 грама захар
- 2 с.л. ванилова захар
- 1 щипка сол
- 100 грама масло
Начин на приготвяне:
1. Затоплете млякото на стайна температура и разтворете в него маята.
2. Сложете 250 грама брашно, разбийте хубаво и оставете да втасва за половин час докато удвои обема си.
3. Отделете жълтъците от белтъците. Жълтъците разбийте добре с ваниловата и обикновената захар. Белтъците разбийте с щипка сол.
4. Добавете жълтъците към втасалата смес, разбъркайте, добавете и белтъците и разбийте отново.
5. В съда с маята сложете и маслото като нека бъде твърдо, а не размекнато или топено.
6. Изсипете и останалото брашно в сместа и замесете меко тесто, което не се лепи по ръцете. Оставете го да втасва. Вашата основа за козунак е готова.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ