Кнедли с картофи
Кнедли с домашно тесто и плънка от картофено пюре с карамелизиран лук.
Необходими продукти:
- 5 средни картофа
- 1 голяма глава лук
- 1 ч.ч. преварена вода с температура 40 градуса
- 1,5 ч.ч. брашно
- 6-8 с.л. олио
- сол и черен пипер
Начин на приготвяне:
1. Обелете лука, нарежете го на ситно и го запържете до златисто.
2. Обелете картофите и ги сварете в леко подсолена вода. След това отцедете водата и ги намачкайте на пюре, като добавите в него лука, малко мазнина, сол и пипер на вкус. Плънката е готова.
3. Замесете тестото като изсипете брашното в дълбока купа, направите кладенче в средата му и изсипете топлата подсолена вода. Месете докато се получи нелепнещо по ръцете тесто. След това го разделете на 4 топки.
4. Вземете една от топките, а останалите завийте под кърпа. Премесете я отново и оформете от нея 12 топчици. Всяка от тях разточете на тънък лист и в него сложете плънка, която после завивате на мидичка и прещипвате крайщата на тестото. Общо от тестото ще излязат 48 кнедли.
5. Заделяйте си готовите кнедли на страна върху набрашнена повърхност, без да се допират една до друга.
6. Кипнете вода в тенджера и варете кнедлите (на няколко порции може да се наложи) за около 15 мин.
7. Щом ги извадите от водата, отцедете и запържете в тигана, където готвихте лука. Когато придобият златиста коричка - са готови.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ