Киш с пушена сьомга, праз и гъби
Вкусен френски хляб с риба, сметана и гъби.
Начин на приготвяне:
За тестото:
- брашно
- масло
- студената вода
За пълнежа:
- праз
- 100 г пресни гъби
- 100 г пушена сьомга
- 200 мл. бита сметана
- 4 яйца
- 1/4 ч. ч. прясно мляко
- настъргано сирене грюер
- сол и черен пипер на вкус
- зехтин
Начин на приготвяне:
1. Пригответе тестото като втриете маслото в брашното с пръсти до получаването на трохи. Бавно прибавете водата и разбъркайте докато се получи тесто. Покрийте го с кърпа и го сложете в хладилника докато приготвите пълнежа.
2. Нарежете надлъжно праза и след това на парчета от по 3-4 см. Грубо нарежете гъбите и пушената сьомга.
3. В тиган запържете праза и гъбите в малко зехтин. Овкусете със сол и черен пипер. Когато празът поомекне, изключете котлона и оставете сместа настрани да се охлади.
4. Извадете тестото от хладилника и го разточете на лист с подходящ размер (в зависимост от съда, в който ще печете киша). Сложете го в тавичката и изрежете излишните краища. Надупчете с вилица дъното и пъхнете тестото в предварително загрята на 190 С фурна за 5-10 минути.
5. В купа смесете битата сметана с яйцата, солта и черния пипер и разбийте добре.
6. Добавете млякото и разбъркайте хубаво.
7. Когато тестото е готово, извадете го от фурната и прибавете пълнежа в следния ред: праз и гъби, пушена сьомга, сметаново-яйчена смес и накрая сирене грюер.
8. Изпечете във фурната на същата температура за около 40 минути или до златисто.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ