Кифлички с ябълков пълнеж
Домашни кроасани с плънка от захар и плодове.
Необходими продукти:
За тестото:
- 200 мл прясно мляко
- 3 яйца
- 200 грама захар
- 150 грама масло (може и с маргарин)
- 10 грама суха мая
- 700-800 грама брашно
За плънката:
- 200 грама ядки по желание
- 300 грама ябълки
- 200 грама захар
- канела на вкус
- маково семе по желание
Начин на приготвяне:
1. Затоплете млякото, но без да го кипвате, сипете в него 1 с.л. захар и разтворете маята. Оставете да шупне за 15 минути.
2. Разбийте яйцата със захарта и добавете разтопената мазнина. Сипете около 1/2 кг брашно, добавете млякото с маята и замесете меко и лепкаво тесто. Оставете го за 40 минути да втаса.
3. Добавете още 200-300 грама брашно и замесете нелепящо се тесто.
4. Започнете с приготвянето на плънката като смелите ядките, а ябълките рендосате и смесите със захарта и канелата. Добавете брашното от ядки и разбъркайте хубаво.
5. Разделете тестото на три равни части и оформете от тях окръжности с дебелина до 5 мм. Върху първата поръсете с ябълки, захлупете с втората, сложете още, добавете третата и завършете с ябълките.
6. Разрежете тестото като триъгълни парчета пица и всяко завийте от широката страна към върха. След това леко завъртете крайщата, че да се получат малки кроасанчета. Можете да украсите с маково семе по желание.
7. Печете в предварително нагрята фурна на 180 градуса за 20-25 мин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ