Кифлички с мармалад и извара
Кифлички с тесо от извара и плънка от сладко.
Необходими продукти:
- 500 г брашно
- 100 г захар
- 7 г суха мая
- щипка сол
- 150 г извара
- 1 яйце
- 200 мл мляко
- 100 г масло
- 12 ч.л. мармалад
- 1 жълтък + 1 с.л. вода
- пудра захар по желание
Начин на приготвяне:
1. Нарежете маслото на кубчета и го оставете на стайна температура, за да се размекне хубаво.
2. Пресейте брашното в купа и добавете захарта, солта и маята. Разбъркайте.
3. В друга купа изсипете изварата, добавете яйцето и млякото и разбъркайте хубаво.
4. Постепенно вкарайте брашното при мокрите съставки. Бъркайте докато се получи тесто. Изсипете в него маслото и замесете на ръка. Доста е лепкаво, но няма проблем. Не прекалявайте с месенето и лепкането, ами покрийте купата със стреч фолио и оставете за един час на стайна температура.
5. Набрашнете си добре плота, изсипете тестото на него и месете и добавяйте брашно докато спре да лепне. После разделете на 12 парчета и всяко оформете на топка.
6. Разточете топките на кръгчета с дебелина 1 см. С остър нож направете 4 разреза все едно делите на 4 триъгълника кръглите блатове, като обаче не разрязвате до края на сърцевината. Представете си, че делите пица на 4 парчета. Именно там, в центъра на кръга, сложете по лъжичка мармалад на концентрирана топка без да размазвате.
7. Хванете двата края на едната четвъртина и завийте това парче тесто около мармалада в центъра. После направете това и с четвъртината до нея. Работете така с четирите части на сладката, докато се увият около мармаладената сърцевина. Получават се красиви розички. Подредете ги с отстояние в тава, застлана с хартия за печене.
8. Намажете с разбит жълтък с вода и пъхнете да се изпекат в предварително загрята фурна на 180 градуса за 25 минути. Изчакайте да се охалдят още 10 минути след изваждане и се насладете на меката и пухкава сърцевина със сладък елемент. Страхотни кифлички! Можете да поръсите с пудра захар или смесена пудра захар с прахче ванилия. Можете да поднесете и със заквасена сметана, разбъркана с пудра захар или мед.
Източник: YouTube/Olga Lungu Plus
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ