Китайски ориз с яйца, грах и моркови
Пържен ориз по китайски със скариди и зеленчуци.
Необходими продукти:
- 100 грама ориз
- 1 глава лук
- 1 морков
- 10 броя скариди
- 1 малка консерва зелен грах
- 1 яйце
- китайска нотка - стриди, соеви кълнове, черни гъби или каквото друго ви хрумне
- сол или соев сос на вкус
- растителна мазнина
Начин на приготвяне:
1. Сварете ориза в 250 мл вода на слаб огън, без да добавяте мазнина. Изчакайте го да абсорбира цялата вода и не се притеснявайте, ако зърната в средата са леко твърди. За по-голяма пръхкавост можете да покриете тенджерата с хавлиена кърпа и да оставите така за половин час след варенето.
2. Наситнете лука, морковите нарежете на кубчета и запържете двата зеленчука в тиган с незалепващо покритие до покафеняване. След това добавете скаридите, отцедените зърна грах и китайската нотка, която сте си избрали. Осолете на вкус, като за по-голяма екзотичност вместо традиционните фини бели кристалчета можете да опитате със соев сос.
3. Добавете ориза и разбъркайте. Счупете отгоре яйцето и мешайте хубаво. Накрая подправете с още соев сос по желание. Щом зърната са вече напълно омекнали, сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ