Китайски ориз по български
Пържен ориз с яйца, зеле и гъби.
Този ориз е моята интерпретация на огромните гарнитури от пържен ориз, които се сервират в китайските рестранти. Той НЕ претендира да има нищо китайско в себе си, а просто да бъде една оризова гарнитура направена с родни продукти, която напомня за онзи автентичен вкус. В друга рецепта готвих ястието с оригинални китайски подправки и продукти и ефектът беше доста по-различен. (Вижте - Пържен ориз с китайски гъби) Ако обаче не сте чак толкова импровизатоски настроени, вижте как се прави китайския ориз по български.
Необходими продукти:
- 200 г бисерен ориз (китайците само с такъв готвят, ха-ха)
- 2 яйца
- 100 г зеле, айсберг или листенца дайкон
- 4 с.л. олио
- 100 г гъби от консерва печурки
- 2 с.л. соев сос (30 мл)
- 1 с.л. оцет (15 мл)
- 1 ч.л. захар
- лют сос на вкус (или лют пипер на люспи)
Начин на приготвяне:
1. Измийте ориза в цедка или гевгир под течаща вода. След това го сложете да ври в 300 мл вода и щом течността е почти абсорбирана, пресипете отново в цедката и измийте под течаща студена вода. Закрепете гевгира върху ръба на тава или тенджера така, че водата да продължи да се отцежда.
2. Нарежете на тънки ленти зелето, а гъбите наситнете на шайби. Пригответе си да ви бъдат под ръка яйцата, соевия сос, захарта, лютичкото и оцета.
3. В дълбок тиган загрейте силно мазнината. Китайците използват чугунени уокове и сортове нелющен ориз, беден на нишесте. Така всяко зрънце стои разделено от останалите при готвене и ястието се меша като просто ориза се подхвърля подобно на палачинки. На майсторите не им е нужно дори и шпатула или друг вид бъркалка. На нас обаче ще ни трябва, така че се заредете с нея предварително.
4. Изсипете ориза в мазнината и бъркайте почти постоянно, защото има шанс да започне да се слепва или да загаря. Колкото по-добре е сварен, толкова повече лепне, затова е добре да го готвим ал денте.
5. Щом видите първото потъмняващо зърно (на около 4-тата минута от пърженето), чукнете едно по едно яйцата при непрестанно бъркане. Добавете гъбите и зелето и гответе още малко. Тук е моментът да кажа, че приготвих такъв ориз с добавка от пресни листенца рукола и сладка царевица от консерва и също стана много добре. Ако имате под ръка – можете да си сложите.
6. След още 3-4 минути готвене яйцето вече трябва да се е изпържило добре. То е мерилото за готовността на ястието. Изсипете оцета, после захарта и соевия сос, а накрая и лютия сос или пипер. Разбъркайте още няколко пъти докато цвета на ястието се уеднакви. Извадете в голяма чиния.
7. Сервирайте като гарнитура или безмесно основно, като поднесете шишенцата с лют и соев сос, защото добавеното количество в ястието е базово, а на някой може да му допадат и по-острите вкусове.
Да ви е сладко!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ