Кисело зеле със свинско и пушен бекон
Задушено свинско с кисело зеле, пикантен нюанс и опушен дъх.
Когато дойде зима, макар и да е по-мека, в България на мода отново е киселото зеле, стриктно съхранявано в бидони и каци. А няма по вкусна комбинация с него от тази със свински ммръвки - шаренки и сочни. Дори и модерните европейци да не приветстват идеята за подобно ястие, нашенецът е склонен да го оцени високо. А как да си направите свинско с кисело зеле, като заложите не само на вкус, но и на крехко месо и табиетлийски аромати, показва Миро в канала си Готвене за начинаещи.
Първо се нарязва глава лук и шарено свинско месо на едро. Можете да използвате врат или гърди, защото в тях има повече мазнина. Сипва се олио или се разтопява свинска мас в тиган и месото (ориентировъчно около 800 грама) се запържва до избледняване. Добавя се лукът и се готви с малко вода под капак докато дойде ред и на киселото зеле. Докато на огъня мръвки и лук цвъркат, се нарязва една кисела зелка около 1,2 кг. Съдържанието на тигана се изсипва в тава, а на негово място отиват зелевите парченца. Бъркат се 10-тина минути и се овкусяват с пушен и сладък пипер, лют пипер по желание, сол (само ако зелето е безсолно) и дафинов лист. След това зелето се разпределя върху месото с лук в тавата.
Остава да замиете тигана с малко топла вода и да залеете ястието с апетитния сос. По желание можете да вдигнете нивото на гозбата като добавите парчета пушен бекон - придава изключителен аромат. Завийте готовата тавичка с фолио и пъхнете в загрята на 200 градуса фурна. След 45-60 минути махнете фолиото и допечете до желаната готовност. А на финала си сипете чаша червено вино и си хапнете един от най-вкусните представители на българската зимна кухня. Как точно се приготвя ястието, можете да гледате в клипа по-горе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ