Кисело зеле с праз лук и картофи
Огретен с кисело зеле в сметана с кашкавал, картофи и праз лук.
Огретен от кисело зеле - това ястие звучи странно, но ако му дадете шанс, може да се убедите, че е вкусно и си заслужава шантавата рецепта да влезе в списъка с домашни храни, които с удоволствие бихте готвили и хапвали през зимата. Майстор на ястието е Миро от канала Готвене за начинаещи, като признава, че въпреки резервираността си към киселото зеле като хранителен продукт, с удоволствие се наслаждава на вкуса на тази зимна рецепта.
Картофите се режат на шайби и се сваряват колкото леко да омекнат. През това време празият лук се задушава в масло с олио, а киселото зеле се наситнява. И то влиза при лука в тигана, за да се превърнат двата продукта във вкусна плънка. Миро използва готов микс за овкусяване, но вие можете да заложите на смес от червен и черен пипер, анасон, кимион, сух кориандър и бахар.
В намаслена тава на дъното се редят шайби картофи, после се изсипва плънката и отгоре се подреждат още картофи. Всичко това се залива с млечна сметана и мляко и се пъхва във фурната. Как се прави и на колко градуса се пече - гледайте видеото, за да разберете. След 35-40 минути ястието се поръсва с настърган кашкавал и се връща във фурната за още малко време - докато се получи апетитна коричка. А после е готово за хапване - безмесно, но народно и много вкусно.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ