Кипърски царевичен десерт Шамали с портокали
Сладкиш с царевично брашно, портокалов сок, ядки и захарен сироп.
Необходими продукти:
- 400 грама фино царевично брашно
- 350 мл прясно изстискан сок от портокали
- 2 пакета бакпулвер
- 1 кофичка кисело мляко
- 300 грама захар
- 200 мл вода
- 12 сурови бадема
Начин на приготвяне:
1. В дълбока купа разбийте царевичното брашно с портокаловия сок и бакпулвера. Не е нужно да използвате миксер – може и на ръка с лъжица. Оставете да почива, увито под кърпа на стайна температура за два часа.
2. Добавете киселото мляко, разбийте и пресипете в правоъгълна тава за печене. Печете на предварително загрята на 160 градуса фурна за 35 мин.
3. През това време направете заливката като оставите на слаб огън водата и захарта да се смесят и да покипят до сгъстяване. Разбърквайте периодично. След 20-тина мин. махнете от огъня и оставете да изстине.
4. Когато първата част от печенето на Шамали свърши – извадете кейка от фурната, нарежете го на 12 правоъгълни парчета и в средата на всяко забучете по един бадем. Приберете да се пече за втори тур още толкова време на същата температура.
5. Когато вече десертът е готов, залейте го равномерно със захарния сироп и оставете за минимум половин час да попие соса.
6. Сервирайте с бита сметана, топка сладолед или капки топинг по желание. Въобще – каквото ви хрумне за украса, ще свърши работа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ