Регистрация

Керала парота - южноиндийска ронлива питка

Керала парота - южноиндийска ронлива питка
Лесно   |   Порции 2-4   |   Видяна: 3302

Печен маслен индийски хляб на тиган.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 2 ч.ч. брашно
  • ½ ч.л. сол
  • 1 яйце, леко разбито
  • 2 с.л. сол
  • ¾ ч.ч. вода
  • 4 с.л. масло, разтопено
  • олио за пържене

Начин на приготвяне:

1. С вилица смесете брашното и солта в средно голяма купа. Добавете разбитото яйце, олиото и водата и разбъркайте с вилицата, докато започне да се получава тесто. Извадете го и го поставете върху набрашнена повърхност. Месете, докато получите гладка, еластична топка (около 10 мин.). Може да се наложи да добавите още брашно или вода, за да добие тестото такава консистенция.

2. Отново омесете тестото на топка и го покрийте с влажна кърпа. Оставете го да втаса за 1 час или повече.

3. Откъснете топки тесто с големината на малък лимон и ги разточете на тънки кръгове върху набрашнената повърхност. Намажете цялата повърхност с тънък слой масло. Като започнете от единия край, разточете тестото на тънко въже. Като държите единия край на въжето между пръстите си, навийте въжето на спирала (като вита баница). Прищипете свободния край на спиралата в центъра, за да се запази формата. Оставете тестото да втаса за 15 мин.

4. Загрейте 2 ч.л. олио в чугунен тиган на умерен огън. Сплескайте навитите спирали тесто с длан, след това ги сплескайте напълно с точилка, докато получите тънки кръгове. Сложете 1 от питките в нагорещения тиган и ги пържете, докато в тестото започнат да се появяват мехурчета с въздух (около 2 мин.). Намажете с масло и обърнете. Продължете да пържите, докато питката придобие златистокафяв цвят (още около 1 мин.). Преместете питката в чиния за сервиране и я покрийте с фолио, за да остане топла. Добавете още 2 ч.л. олио в тигана и изпържете следващата парота, като повторите същата процедура и с останалите питки.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 35 мин.
Време за готвене: 55 мин.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта