Регистрация

Пържени сладки питки

Пържени сладки питки
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 4035

Следобедна закуска за любителите на кафето.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 пакет мая, разтворен в 1/4 ч.ч. вода
  • 3 1/2 ч.ч. + 2 с.л. брашно
  • 1 ч.л. сол
  • 1/4 ч.ч. гранулирана захар
  • 1 1/4 ч.ч. пълномаслено мляко
  • 3 яйца разбити (на стайна температура)
  • 1/4 ч.ч. разтопено (неосолено) масло
  • (по желание) 1 ч.л. пшеничен глутен
  • олио от канола или памучно масло за пържене
  • пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Разтворете маята в малка чашка с топла вода (около 40-50ºС).

2. Пригответе тестото (най-добре от предишния ден) като смесите сухите необходими продукти (без пудрата захар) в голяма метална купа и след това добавите течните съставки, заедно с маята и маслото. (По желание може да добавите пшеничен глутен, който ще направи питките още по-пухкави и малко по-твърди.) Омесете много добре, покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса на стайна температура за час или за цяла нощ в хладилника.

3. Преди поднасяне, поръсете работната си повърхност с брашно. Навлажнете ръцете си и също ги покрийте с брашно. Извадете тестото върху набрашнената повърхност и омесете няколко пъти, но не много, за да не стане твърдо. Разточете на пласт с дебелина около 0,6 - 1,5 см. Изрежете квадрати от по 5 - 7 см (или триъгълници от по 7 см) и оставете да втасат за последно.

4. Междувременно сгорещете олиото в дълбок тиган за маслена баня до 185 - 190ºС. Колкото повече е олиото, толкова по-трудно ще се охлажда, когато добавяте новите питки. Пригответе решетка за охлаждане и отцеждане, като постелите под нея салфетки, за да поемат излишната мазнина.

5. След около 10 мин. олиото трябва да се е сгорещило, а нарязаното тесто да е втасало забележимо. С решетъчна лъжица сложете всяка питка в олиото и пържете около 1 1/2 - 2 мин. или до златисто-кафяво. Обърнете и изпържете от другата страна за още около 1 - 2 мин. Извадете от мазнината и оставете върху решетката.

6. Поръсете с пудра захар и поднесете веднага с кафе, сладко от горски плодове или сироп.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 45 мин.
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта