Пържени сладки питки
Следобедна закуска за любителите на кафето.
Необходими продукти:
- 1 пакет мая, разтворен в 1/4 ч.ч. вода
- 3 1/2 ч.ч. + 2 с.л. брашно
- 1 ч.л. сол
- 1/4 ч.ч. гранулирана захар
- 1 1/4 ч.ч. пълномаслено мляко
- 3 яйца разбити (на стайна температура)
- 1/4 ч.ч. разтопено (неосолено) масло
- (по желание) 1 ч.л. пшеничен глутен
- олио от канола или памучно масло за пържене
- пудра захар за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята в малка чашка с топла вода (около 40-50ºС).
2. Пригответе тестото (най-добре от предишния ден) като смесите сухите необходими продукти (без пудрата захар) в голяма метална купа и след това добавите течните съставки, заедно с маята и маслото. (По желание може да добавите пшеничен глутен, който ще направи питките още по-пухкави и малко по-твърди.) Омесете много добре, покрийте с чиста кърпа и оставете да втаса на стайна температура за час или за цяла нощ в хладилника.
3. Преди поднасяне, поръсете работната си повърхност с брашно. Навлажнете ръцете си и също ги покрийте с брашно. Извадете тестото върху набрашнената повърхност и омесете няколко пъти, но не много, за да не стане твърдо. Разточете на пласт с дебелина около 0,6 - 1,5 см. Изрежете квадрати от по 5 - 7 см (или триъгълници от по 7 см) и оставете да втасат за последно.
4. Междувременно сгорещете олиото в дълбок тиган за маслена баня до 185 - 190ºС. Колкото повече е олиото, толкова по-трудно ще се охлажда, когато добавяте новите питки. Пригответе решетка за охлаждане и отцеждане, като постелите под нея салфетки, за да поемат излишната мазнина.
5. След около 10 мин. олиото трябва да се е сгорещило, а нарязаното тесто да е втасало забележимо. С решетъчна лъжица сложете всяка питка в олиото и пържете около 1 1/2 - 2 мин. или до златисто-кафяво. Обърнете и изпържете от другата страна за още около 1 - 2 мин. Извадете от мазнината и оставете върху решетката.
6. Поръсете с пудра захар и поднесете веднага с кафе, сладко от горски плодове или сироп.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ