Регистрация

Кекс Шарлота с големи парчета ябълки

Кекс Шарлота с големи парчета ябълки
Средно   |   Порции 6-10   |   Видяна: 2332

Ябълков сладкиш с масло и цитрусови корички.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 3 яйца
  • 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.ч. захар (200 г)
  • 50 г масло
  • 1 ч.ч. брашно (140 г)
  • 7 г бакпулвер
  • 5 ябълки
  • сокът и кората на 1 лимон
  • портокалова кора по желание

Начин на приготвяне:

1. Яйцата разбийте в купа с тел, а маслото разтопете.

2. Прибавете към яйцата захарта, солта и маслото и разбъркайте хубаво.

3. Добавете бакпулвера и брашното на части. Бъркайте докато се получи гъста лепкава смес - по-плътна от кексово тесто. Оставете настрана.

4. Ябълките обелете, почистете и нарежете на по 8 полумесеца всяка. Залейте с лимоновия сок и разбъркайте. Добавете цитрусови кори и разбъркайте отново.

5. Намажете с масло дъното и стените на кръгла формичка за сладкиши (най-добре тава с махащо се дъно с диаметър 24). Разпределете на дъното половината от ябълките.

6. Залейте ябълките с половината тесто. Доста е твърдо, за да се получи хубаво заливане, но си помогнете с обратното на лъжица за покриването на плодовете.

7. Отгоре наредете другата половина ябълки и залейте с останалото тесто. Заравнете, покрийте тавата със стреч фолио и оставете настрана да слегне сладкишът докато загреете фурната на 180 градуса.

8. В загрята фурна бутнете сладкиша (като го развиете от фолиото, разбира се) и печете 35-40 минути до получаването на златиста коричка. Охладете след изваждане от фурната.

9. Обърнете сладкиша в поднос и разкачете стените, ако сте използвали тава с падащо дъно. Шарлотата е готова за рязрязване и поднасяне.

 

Източник: YouTube/Всегда Вкусно

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 30 мин.
Време за готвене: 1:20 часа

Рейтинг и коментари

5 отлична
2
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта