Кекс Шарлота с големи парчета ябълки
Ябълков сладкиш с масло и цитрусови корички.
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 1/2 ч.л. сол
- 1 ч.ч. захар (200 г)
- 50 г масло
- 1 ч.ч. брашно (140 г)
- 7 г бакпулвер
- 5 ябълки
- сокът и кората на 1 лимон
- портокалова кора по желание
Начин на приготвяне:
1. Яйцата разбийте в купа с тел, а маслото разтопете.
2. Прибавете към яйцата захарта, солта и маслото и разбъркайте хубаво.
3. Добавете бакпулвера и брашното на части. Бъркайте докато се получи гъста лепкава смес - по-плътна от кексово тесто. Оставете настрана.
4. Ябълките обелете, почистете и нарежете на по 8 полумесеца всяка. Залейте с лимоновия сок и разбъркайте. Добавете цитрусови кори и разбъркайте отново.
5. Намажете с масло дъното и стените на кръгла формичка за сладкиши (най-добре тава с махащо се дъно с диаметър 24). Разпределете на дъното половината от ябълките.
6. Залейте ябълките с половината тесто. Доста е твърдо, за да се получи хубаво заливане, но си помогнете с обратното на лъжица за покриването на плодовете.
7. Отгоре наредете другата половина ябълки и залейте с останалото тесто. Заравнете, покрийте тавата със стреч фолио и оставете настрана да слегне сладкишът докато загреете фурната на 180 градуса.
8. В загрята фурна бутнете сладкиша (като го развиете от фолиото, разбира се) и печете 35-40 минути до получаването на златиста коричка. Охладете след изваждане от фурната.
9. Обърнете сладкиша в поднос и разкачете стените, ако сте използвали тава с падащо дъно. Шарлотата е готова за рязрязване и поднасяне.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ