Кекс с царевично брашно и жива мая
Царевичен сладкиш с цитрусов аромат и ванилия.
Необходими продукти:
За тестото:
- 500 г царевично брашно
- 25 грама жива мая
- 100 мл мляко
- 100 г масло или маргарин
- 160 грама захар
- 1 щипка сол
- 125 грама бяло брашно
За поръсване:
- пудра захар
- ванилова захар
- лимонова кора по желание
Начин на приготвяне:
1. Разтворете маята в 50 мл. топло мляко, 1 ч.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставете да шупне.
2. От царевичното брашно, бялото брашно, шупналата мая, захарта, размекнатото на стайна температура масло (или маргарин), леко затопленото мляко и щипката сол замесете тесто. Можете да добавите и лимонова кора по желание.
3. Оставете за два часа да втаса.
4. Печете на 200 градуса за около 40 минути.
5. След като извадите от фурната поръсете с пудра захар. Най-равномерно става през цедка. Можете да добавите в нея и ванилова захар.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ