Кекс Зебра с какао
домашен кекс със самонабухващо брашно.
Необходими продукти:
- 4 яйца
- 1 ч.ч. захар
- 1 ч.ч. мляко
- 1 ч.ч. олио
- 1 ч.л. екстракт от ванилия
- 2 ч.ч. самонабухващо брашно
- 4-5 с.л. тъмно какао на прах
Начин на приготвяне:
1. В голяма купа разбийте до побеляване яйцата и захарта.
2. Прибавете млякото и олиото и продължете да разбърквате до хомогенност.
3. Прибавете екстракта от ванилия към сместа. Постепенно прибавете брашното и след това разбивайте, докато се получи гладко течно тесто, а всички сухи продукти са се абсорбирали добре.
4. Разделете сместа на 2 равни части. Оставете едната част така, а в другата прибавете какаото на прах и смесете хубаво. Цветът на течното тесто с какаото трябва да е много тъмен, така че, ако трябва добавете още какао.
5. Загрейте предварително фурната на 180ºC.
6. Най-важната част е подредбата на течното тесто в тавичката за печене. Вземете 3 пълни с.л. в черпак от обикновеното тесто и го изсипете в средата на тавичката. След това вземете същото количество от какаовото течно тесто и го изсипете в центъра върху обикновеното тесто.
Забележка: не е нужно да разпределяте тестото, нито да разклащате тавичката - то само ще се разпространи постепенно и ще напълни тавичката. Продължете да редувате смесите докато свършат.
7. Печете във фурната за около 40 мин.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ