Кекс с праскови и извара
Плодове и ядки "надничат" от вашия десерт.
Необходими продукти:
- ½ кг брашно
- 25 г прясна мая
- ½ ч.ч. + 2 с.л. захар
- 1 пакетче ванилена захар
- 2 яйца
- 1 белтък
- ½ пакет ванилов пудинг
- 100 г масло
- ½ ч.ч. мляко
- 250 г праскови
- филирани бадеми
- натрошен шам фъстък
Начин на приготвяне:
1. Смесете маята с ½ чаша вода, 1 ч.л. захар и 1 с.л. брашно. Оставете настрани на топло място и изчакайте докато удвои обема си.
2. Смесете размекнатото масло с ½ чаша захар и 1 яйце до получаването на гладка смес.
3. Пресейте брашното, прибавете щипка сол и добавете сместа с маята, плюс ½ чаша мляко и маслената смес.
4. Разточете гладко и еластично тесто. Оставете го настрани за 1 час (би трябвало за това време да удвои обема си). Разточете го повторно и отново го оставете настрани.
5. Междувременно смесете изварата с 1 яйце, ванилената захар и пудинга на прах.
6.Измийте и обелете прасковите, отстранете костилката и ги нарежете на кубчета.
7. Разточете тестото на правоъгълник 40 х 50 см. Намажете листа с изварената смес, наредете отгоре прасковите. Навийте тестото на руло и го прехвърлете в кръгла тавичката за печене.
8. Намажете рулото с белтъка, наръсете го с филираните бадеми и шам фъстъка и 2 с.л. захар.
9. Запечете го в предварително загрята на 180 С фурна за около 60 минути до златисто.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ