Кекс с вкус на тиквен пай
Сладкиш с дъх на ванилия и тиква.
Необходими продукти:
- 1 ½ ч. ч. захар
- ½ ч. ч. кафява захар
- 4 яйца
- 2/3 ч. ч. прясно мляко
- 2 ½ ч. ч. брашно
- 1 ½ с. л. подправки за тиквен пай (или 200 г пюре от тиква)
- 1 ч. л. сол
- 1 ½ ч. л. бакпулвер
- 1 ч. л. сода за хляб
- 220 г масло
- 1 ½ ч. ч. пълномаслена бита сметана
- 1 с. л. ванилия
- 420 г пюре от тиква (консерва)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната на 180 С.
2. Оставете маслото да достигне стайна температура.
3. Разбийте маслото с 1 ч. ч. захар, кафявата захар и яйцата до получаването на пухкава крем. Добавете прясното мляко и тиквеното пюре и разбъркайте отново.
4. В отделна купа смесете брашното, солта, бакпулвера, содата за хляб и подправките.
5. Добавете брашнената смес към мокрите съставки и разбъркайте внимателно.
6. Разделете тестото в две кръгли тавички с диаметър 22 см. или една правоъгълна 22х33 см.
7. Запечете за около 30-35 минути при кръглите и 35-40 при правоъгълната тавичка (проверете с клечка за зъби, която трябва да излезе чиста).
8. Оставете кекса в тавичките да изстине.
9. Разбийте сметаната на средно висока степен с миксера до пухкав сняг.
10. Добавете постепенно ванилията, като продължавате да бъркате.
11. Прибавете ½ ч. ч. захар постепенно, като продължавате да бъркате.
12. Продължете да бъркате с миксера до получаването на гъст сняг.
13. Охладете до момента на сглабянето на кекса.
14. Разпределете половината от крема върху първия пласт, добавете втория пласт и върху него разпределете останалия крем. Наръсете с канела и захар (по желание).
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ