Регистрация

Кекс със сливи

Кекс със сливи
Средно   |   Порции 6   |   Видяна: 2688

Колкото повече плодове сложите, толкова по-сочен ще е кексът ви.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 1 ½ чаши брашно
  • 2 ч. л. бакпулвер
  • ¼ ч. л. кардамон (или канела)
  • ¼ ч. л. сол
  • 5 с. л. лъжици масло (може да се наложи да добавите още 1 с. л. за допълнителна влага)
  • ½ - 3/4 чаша кафява захар
  • 2 яйца
  • 1/3 чаша растително масло (или масло от рапица)
  • ¼ чаша кисело мляко (по желание)
  • 1 ½ ч. л. ванилов екстракт
  • настъргана кора от портокал
  • 6-8 сливи, изчистени от костилките и разрязани на половинки (може и малко повече)

Начин на приготвяне:

1. Загрейте предварително фурната на 180 С.

2. Намажете дъното на кръгла кексова тавичка с размери 20 или 22 см. с мазнина и наръсете с брашно.

3. В голяма купа пресейте брашното с бакпулвера, солта и кардамона (или канелата).

4. В друга купа или купата на кухненския си робот разбийте маслото докато стане меко и пухкаво – за около 3 минути. Добавете захарта и бийте още 3 минути, добавете яйцата (едно по едно) и остържете стените на съда.

5. Прибавете олиото, киселото мляко (по желание), ванилията и портокаловата кора и продължете да бъркате на средна степен до получаването на гладка смес.

6. Намалете скоростта на ниска и добавете сухите съставки и бъркайте толкова, че да се смесят.

7. Прехвърлете тестото в тавичката и го загладете с шпатула.

8. Наредете отгоре сливите с разреза нагоре и леко ги притиснете навътре в тестото. Ако добавите повече сливи ще получите по-сочен кекс.

9. Запечете за 35-40 минути докато кексът стане златист и пухкав и проверете с върха на ножа (по него не трябва да полепва тесто).

10. Охладете кекса върху решетка. Ако искате да го запазите за по-късно, можете да съхранявате кекса опакован в продължение на няколко дни.

 

Източник: opensourcefood.com

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 20 мин.
Време за готвене: 1 час

Рейтинг и коментари

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта