Кекс със сливи
Колкото повече плодове сложите, толкова по-сочен ще е кексът ви.
Необходими продукти:
- 1 ½ чаши брашно
- 2 ч. л. бакпулвер
- ¼ ч. л. кардамон (или канела)
- ¼ ч. л. сол
- 5 с. л. лъжици масло (може да се наложи да добавите още 1 с. л. за допълнителна влага)
- ½ - 3/4 чаша кафява захар
- 2 яйца
- 1/3 чаша растително масло (или масло от рапица)
- ¼ чаша кисело мляко (по желание)
- 1 ½ ч. л. ванилов екстракт
- настъргана кора от портокал
- 6-8 сливи, изчистени от костилките и разрязани на половинки (може и малко повече)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 180 С.
2. Намажете дъното на кръгла кексова тавичка с размери 20 или 22 см. с мазнина и наръсете с брашно.
3. В голяма купа пресейте брашното с бакпулвера, солта и кардамона (или канелата).
4. В друга купа или купата на кухненския си робот разбийте маслото докато стане меко и пухкаво – за около 3 минути. Добавете захарта и бийте още 3 минути, добавете яйцата (едно по едно) и остържете стените на съда.
5. Прибавете олиото, киселото мляко (по желание), ванилията и портокаловата кора и продължете да бъркате на средна степен до получаването на гладка смес.
6. Намалете скоростта на ниска и добавете сухите съставки и бъркайте толкова, че да се смесят.
7. Прехвърлете тестото в тавичката и го загладете с шпатула.
8. Наредете отгоре сливите с разреза нагоре и леко ги притиснете навътре в тестото. Ако добавите повече сливи ще получите по-сочен кекс.
9. Запечете за 35-40 минути докато кексът стане златист и пухкав и проверете с върха на ножа (по него не трябва да полепва тесто).
10. Охладете кекса върху решетка. Ако искате да го запазите за по-късно, можете да съхранявате кекса опакован в продължение на няколко дни.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ