Кексова торта Пияната вишна
Какаов кейк с маслен крем и шоколадова глазура.
Необходими продукти:
За тестото:
- 5 яйца
- 150 г захар
- 180 г брашно
- 1,5 ч.л. бакпулвер
- 1 с.л. какао на прах
За крема:
- 300 г вишни
- 120 мл коняк
- 400 мл подсладено кондензирано мляко
- 250 г масло
За глазурата:
- 70 г масло
- 30 мл мляко
- 2 с.л. какао на прах
- 3 с.л. пудра захар
Начин на приготвяне:
1. Извадете костилките на вишните и ги залейте с алкохола. Оставете да се мариноват между 24 и 48 часа.
2. Разделете яйцата на жътлъци и белтъци. Разбийте белтъците с щипка сол на пяна. В друг съд разбийте жълтъците със захарта и какаото на прах. Обединете двете смеси и вече работете с шпатула. На порции вкарвайте брашното в сместа и бъркайте. На финала добавете бакпулвера и разбъркайте. Прехвърлете в кръгла намазнена тава с високи бордове и диаметър около 23-26 см. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за 40 минути. Оставете блата да се охлади и извадете от формата.
3. Докато блатът се пече, си направете крема. Маслото на стайна температура разбийте с миксер и щом стане на крем, добавете кондензираното мляко и разбийте отново. После си заделете пияни вишни за украса, а останалите, заедно с половината алкохол добавете в крема. Другата половина коняк от кисненето заделете.
4. Охладения блат внимателно разделете на две части, като първата е с дебелина 1 см. а втората - значително по-дебела. Поставете втората във форма за торти и с лъжица и остър нож внимателно огребете сърцевината й така, че да останат бордове и дъно, а в средата да се образува голяма дупка. Огребаното тесто натрошете в крема с маслото и кондензираното мляко и разбъркайте с шпатула.
5. С този крем напълнете изкопаната дупка. От него ще остане - разпределете го върху бордовете и дупката и отгоре захлупете с втория блат. Него сиропирайте с останалия коняк от кисненето на плодовете.
6. Глазурата пригответе като на нисък градус разтопите маслото в млякото и добавите захарта и какаото. Когато се получи хомогенна смес, залейте с нея сладкиша докато е още топла. Отгоре украсете със заделените пияни вишни. Приберете в хладилник за няколко часа.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ