Кейк с карамел и ябълки с канела и лимон
Домашен ябълков пай с карамелена корчка и въздушно тесто.
Необходими продукти:
- 500 г ябълки
- 1 лимон с ядлива кора
- 3 яйца
- 60 г масло
- 90 г брашно
- 90 г захар + 5 с.л.
- 70 мл вода
- канела
Начин на приготвяне:
1. С 10 г от маслото намажете дъното и стените на формичка за пайове с диаметър около 20 см. След това залепете само на дъното хартия за печене, а стените поръсете с малко брашно. С още малко масло намажете хартията отгоре.
2. Сипете 5 с.л. захар в тиган с незалепващо покритие и сложете на котлона на умерен огън. Щом захарта започне да се топи, сипете водата и разбъркайте. Мешайте периодично докато къкри и се превърне в златист карамел. След това добавете 40 г от маслото и бъркайте докато се разтопи. Изсипете получения карамел върху хартията за печене на дъното на тавичката.
3. Ябълките обелете, разполовете, почистете от сърцевината и след това нарежете половините на четвъртини, а после четвъртините - на осмини. Ако са много големи, чак тогава стигнете до 16-тини. Получените ябълкови полумесеци прехврлете в купа. Рендосайте върху тях лимоновата кора и изстискайте половинката от него. Разбъркайте, поръсете с около 1 ч.л. канела и размешайте отново.
4. Подредете ябълковите полумесеци с леко застъпване в кръг по дъното на тавата. Ако остане празен център, подредете още парчета ябълки там.
5. Яйцата разделете на белтъци и жълтъци. С миксер разбийте жълтъците на пяна - не е задължително да става прекалено гъста, но все пак е добре да се сгъсти. По време на разбиването постепенно вкарайте и 90 г захар в сместа.
6. Прибавете жълтъците при белтъците след като са разбити и разбийте отново. След това поръсете брашното и добавете 40 мл разтопено масло (толкова трябва да ви е останало). Разбийте до хомогенност.
7. С полученото течно тесто залейте ябълките. Приберете формичката в загрята на 170 градуса фурна за 40 минути.
8. Охладете и обърнете сладкиша. Отлепете хартията от красивата му външност и нарежете. Време е за хапване. По желание можете да поднесете със заквасена сметана с пудра захар, бита сметана или топка салдолед. Украса от пресни листа мента е красива и лесна за този десерт с ябълки.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ