Каша от булгур със сметана и масло
Булгурена каша с масло и сметана.
Необходими продукти:
- 1 чаша от 250 мл булгур
- 2 чаши вода
- 1 опаковка от 250 мл млечна незаквасена сметана - може и по-нисък процент масленост (около 18%)
- 20 г масло
- 1 ч.л. захар
- щипка сол
Начин на приготвяне:
1. Булгура изсипете в купа и залейте с вода. Измийте хубаво, излейте водата и повторете още 4-5 пъти докато водата се избистри. След това махнете водата финално.
2. Изсипете булгура в сух тиган, сгорещен на умерен към слаб огън и гответе и бъркайте докато се изсуши и леко запече - около 5 минути.
3. Прехвърлете булгура в тенджера, залейте с 2 ч.ч. вода и пуснете да кипва. Щом заври намалете огъня и оставете да къкри 10-15 минути.
4. Налейте сметаната и добавете половината от маслото. Разбъркайте хубаво и варете под капак още 5 минути.
5. Добавете захарта и солта, размешайте и изключете котлона. Оставете под капак за още 15 минути върху котлона.
6. Добавете останалото масло, разбъркайте и сервирайте. Можете да поднесете с още масло, да поръсите с пудра захар, да залеете с мед или мармалад или пък да си харесате солен вариант с натрошено бяло сирене и/или рендосан кашкавал.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ