Качамак с пръжки
Уникално българско мезе за червено вино, препоръчано от нашия приятел Чико.
Тази рецепта научих, когато бях на редовното си посещение в едно крайпътно заведение по пътя за Самоков. Самият аз обожавам качамак и винаги, когато минавам от там, си похапвам с чаша червено вино - уникално мезе е!
Необходими продукти:
- половин пакет качамак
- 300 г сирене
- 300 г. свински бузи
- червен пипер и сол
Начин на приготвяне:
Завирате 2 л. подсолена вода и в нея изсипвате на тънка струйка качамака, като непрекъснато бъркате. След като можете да вдигнете лъжицата и качамакът се залепил за нея сгъстен, означава че е готов. После подготвяме пръжките като в тиганче започваме да пържим нарязаната на дребни парченца буза, докато се оформят пръжки. Добавяме сол и червен пипер на вкус. В дълбока тавичка или купа изсипваме една част качамака, после отгоре натрошаваме сирене и върху него изсипваме готовите пръжки и мазнината с червения пипер, след това заливаме с другата част от качамака. Оставяме за 10 мин. да се задуши. Можем да поръсим с натрошено сирене и е почти задължително да поднесем с чаша червено винце. Наздраве!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ