Качамак на питка по бабешки
Домашен царевичен хляб в стил полента.
Необходими продукти:
- 2,5 ч.ч. царевично брашно (500 грама)
- 6,25 ч.ч. вода (1,4 мл)
- 1 с.л. сол
Начин на приготвяне:
1. Кипнете водата и щом заври, се опитайте да я поддържате с намален огън близо до точката на кипене, но не и вряща.
2. Когато успеете, започнете да изсипвате бавно царевичното брашно, като с едната ръка сипвате, а с другата непрестанно бъркате с дървена лъжица.
3. След като сте изсипали цялото брашно и се е абсорбирало от водата, намалете още малко огъня и продължете да бъркате като разбивате всяка бучка в стените на съда.
4. Варете така 20-25 минути и проявете търпение като не спирате да размесвате.
5. Пресипете полентата (качамака) в тава и го оставете на хладно да се стегне. След 30 минути ще е превърнал в плоска царевична жълта питка, която можете да гарнирате с домати, месо или сирене или пък да поднесете като хляб към дадено народно ястие.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ