Кафяв ориз с тиквички, домати и патладжани
Здравословно постно ястие или гарнитура с варен ориз и много зеленчуци.
Необходими продукти:
- 1 с.л. зехтин
- 1 патладжан, нарязан на кубчета със страна около 2 см.
- 70 мл вряла вода
- 2 тиквички, нарязани на кубчета като патладжанените
- 2 картофа, нарязани на кубчета със страна от около 1 см.
- 0,5 ч.л. канела
- 1 наситнена глава лук
- 2 наситнени моркова (около 200 грама)
- 0,5 ч.л. лют пипер
- 1 с.л. наситнен пресен магданоз
- 1 домат (около150 грама), обелен и нарязан на кубчета
- 175 грама кафяв ориз
- 100 грама зелен фасул от консерва - нарязан
- 2 намачкани скилидки чесън
- 200 грама грах от консерва
- сол на вкус
- 0,5 л вода за кипване на ориза
Начин на приготвяне:
1. Загрейте мазнината в тиган и запържете вътре чесъна и лука с канелата.
2. Добавете пипера, патладжаните, морковите и картофите, покрийте с капак и оставете да къкри на слаб огън за 10-12 минути, като периодично разбърквате.
3. Добавете грахта, зеления фасул, тиквичките и кипящата вода, размешайте и усилете огъня докато всичко заври. След това намалете и оставете да се готви 15-17 мин.
4. Махнете капака, изсипете доматените кубчета и ги гответе на слаб котлон за 5 минути. Осолете на вкус.
5. Кафявия ориз залейте с 500 мл вода и варете около 25 мин. докато зърната абсорбират цялата течност.
6. Сервирайте зеленчуците и ориза в едно плато в непосредствена близост, а отгоре поръсете и двете с наситнен свеж магданоз.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ