Касерола с яйце и сос Субиз
Запеканка с яйца, гъби, мляко и сирене.
Необходими продукти:
- 8 големи яйца
За гъбения пълнеж:
- 200 г сушени гъби
- бяло вино, колкото да покрие гъбите
- 1 с.л. масло
- 1 връзка зелен лук
- сол и пипер на вкус
За соса Субиз:
- 250 г фино нарязан лук
- 1 ч.ч. вода
- 1 с.л. масло
- 1 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. студено мляко
- 1/4 ч.ч. пълномаслена сметана
- сол и пипер на вкус
- 6 резена швейцарско сирене
- настърган пармезан
Начин на приготвяне:
1. Сварете твърдо яйцата и изстудете незабавно в ледена вода. Нарежете на филийки и заделете.
2. Накиснете гъбите във виното и ги оставете за 1/2 час.
3. Кипнете водата и сотирайте лука в тенджерка за 5 мин., докато цялата вода се изпари. Прехвърлете в купата на кухненски робот и разбийте. Заделете.
4. Нарежете наедро гъбите и зеления лук. Разтопете маслото в тенджерка и прибавете зеления лук. Гответе за около 2 мин. Прибавете и гъбите и гответе за около 4 мин., докато течността се изпари. Овкусете леко със сол и пипер.
5. Напълнете формички за печене с гъбената смес и един слой яйца.
6. Разтопете масло и разбийте в него брашното, за да направите сос бешамел. Когато се сготви напълно (30 секунди), прибавете млякото и оставете леко да заври. Когато се посгъсти на около 1/3, прибавете сметаната, сол, пипер и лука. Оставете да се сготви докато се сгъсти леко. Изсипете върху подредените купички.
7. Покрийте с резен сирене и покрийте с настърган пармезан.
8. Изпечете на водна баня на слаб огън за около 7 мин., оставете да се охлади и поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ