Картофи със сметана и сирене в гювече
Печени картофи в гювеч със сирене и кашкавал в сметанов сос.
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 400 г сирене
- 400-500 мл готварска сметана (незаквасена; течна)
- сол и чубрица/мащерка
- 2-4 люти чушлета по желание
- 200 г кашкавал
- магданоз или друга свежа подправка за поръсване при поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Сварете картофите колкото да поомекнат леко и ципата им да може да се бели на ръка.
2. Вземете 4 гювечета или 1 голям земен гювеч. Нарежете картофите на хапки и поръсете щедро с чубрица и малко сол. Сиренето може да се окаже солено и да няма нужда от подправката.
3. Започнете да редите в съда като слагате част картофи, после трошите сирене, пак картофи, пак сирене - започва се и се завършва с картофи. Някъде по средата можете да боднете половин или цяла цепната люта чушка.
4. Залейте със сметаната и печете в студена фурна, като я пуснете на 200 градуса щом поставите гювеча в нея. Трябва да има капак.
5. След 35 минути махнете капака, поръсете с рендосания кашкавал и допечете на 180 градуса за още 10 минути.
6. По желание поръсете с наситнен магданоз преди поднасяне.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ