Картофена запеканка с кайма и гъби
Малко по-различна мусака с гъби.
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
- 600 г кайма смес
- 2 глави лук
- 4 скилидки чесън
- 2 с.л. доматен сос
- 300 г пресни гъби
- 100 г масло
- 2 с.л. олио
- сол и черен пипер
- 200 мл готварска сметана
- 100 г кашкавал
- копър или магданоз за поръсване
Начин на приготвяне:
1. Картофите измийте и сложете да се сварят с все кората. Не трябва да се разваряват докарай, а просто да омекнат леко.
2. Гъбите, лука и чесъна наситнете.
3. Сгорещете олиото в тиган и запържете лука и чесъна. Щом леко потъмнеят, добавете гъбите и около 20 г масло. Гответе докато водата им изври.
4. Добавте и каймата и гответе докато се разпадне на трохи. Подправете с доматения концентрат, сол и пипер на вкус и махнете от огъня.
5. Картофите охладете под течаща студена вода, обелете и нарежете на шайби.
6. Намажете с масло тавичка и подредете ред картофи. Сложете резени масло, сол и пипер и втори ред картофени шайби. Отгоре изсипете запръжката. Покрийте с ред картофи, масло, подправки и пак картофи. Залейте със сметаната.
7. Печете за 30 минути на 180 градуса в предварително згрята фурна.
8. Извадете. Поръсете с рендосания кашкавал и върнете на изключена фурна за няколко минути докато се разтопи. Поръсете с наситнена прясна подправка и сервирайте.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ