Карамелизирана пикантна кайма в масло
Тежко люто месно мезенце за червено вино.
Ястието е подходящи в два случая – когато зимата е в разгара си и искате да си хапнете нещо тежичко, което да ви подкрепи в студовете и да ви помогне да преглътнете чаша вино за сгряване или пък когато настъпят онези деликатни женски дни от месеца, в които небцето жадува за смесица от силни противоположни вкусове. Ястието не е особено полезно, защото се пържи, а маслото е висококалорично, но пък рецептата е така вкусна, че си заслужава поне веднъж да забравим за кантара.
Необходими продукти:
- 600 г кайма смес
- 1 голяма глава стар лук или връзка пресен лук
- 100 г стафиди
- 50 г масло
- 4 ч.л. кафява захар
- малко чили сос или лют пипер
- соев сос
Начин на приготвяне:
1. Нарежете на ситно лука и го запържете в маслото съвсем леко.
2. Добавете каймата и я наситнете с помощта на вилица или дървена шпатула, докато се разпадне на малки късчета.
3. Пържете при непрестанно разбъркване около 5 мин., след което добавете стафидите.
4. Запържете още минута – две и овкусете със соев и чили сос или лют пипер.
5. Добавете кафявата захар, размешайте добре и махнете от огъня.
6. Поднесете с чаша тежко червено вино, охладено до около 10-12 градуса и се насладете на уникалната комбинация.
Добър апетит!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ