Регистрация

Карамелени круши с мляко и сметана

Карамелени круши с мляко и сметана
Средно   |   Порции 4-8   |   Видяна: 3572

Пай с круши, запечатан под маслена тестена хрупкава коричка.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

  • 0.800 – 1 кг круши
  • 1 ½ ч.ч. сметана
  • ¾ ч. ч. прясно мляко
  • 200 г захар
  • 3 яйца
  • 1 ¾ ч. ч. брашно
  • 100г масло
  • Сокът и кората на 1 лимон
  • Няколко капки ром или коняк

Начин на приготвяне:

1. Обелете и почистете крушите. Нарежете ги на едри кубчета. Залейте ги  със смес от алкохола и сока от лимон. Объркайте и оставете настрана.

2. Смесете брашното с лимоновата кора. Към него прибавете нарязаното на парчета студено масло. С пръсти направете трохи. Счупете 1 яйце и замесете меко тесто. Увийте във фолио, сложете в хладилник, за да стегне.

3. Загрейте сметаната и захарта до кипване. Карамелизирайте захарта и към нея добавете на няколко пъти горещите мляко и сметана. Изсипете нарязаните круши и оставете да заври.

4. Забийте 2 яйца с 2 с.л. брашно, излейте при крушите. Намалете огъня и бъркайте, докато сместа започне да се сгъстява.

5. Махнете от котлона и сложете в огнеупорен съд. Печете във фурна на 180 градуса  за около 30 мин.

6. Извадете и върху запечените круши настържете охладеното маслено тесто. Върнете във фурната още 15мин., до златисто.

7. Оставете крушите да се охладят напълно преди сервиране. По желание поръсете с пудра захар.

 

Добър апетит!

 

Страхотната рецепта пристигна при нас от кухнята на Мария Андреева! Екипът на kulinarno.bg благодари на отзивчивата домакиня, че сподели тайната си за приготвянето на така вкусен десерт. Нядаваме се това да не е последния гастрол на г-жа Андреева в нашия сайт както и подканяме всички вас да последвате разкошната й инициатива, като споделите и собствени кулинарни тайни. Благодарим на всички!

 

 

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 40 мин.
Време за готвене: 1.30 ч.

Рейтинг и коментари (3)

5 отлична
1
4 мн. добре
0
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
0
Средна оценка
отлична
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта