Капама със свинско, телешко, пилешко и наденица
Новогодишна капама с много месо, ориз и кисело зеле.
Оригинална банска капама - това ястие е символично за посрещане на Нова година в България и особено в Югозапада. Там залагат на местни сурови колбаси, сланина, мръвки от пиле, прасе и теле, а в някои села дори и на по-специфичното като аромат агнешко, за да направят едно богато ястие за зимен празник. Често в рецептата се добавят сушени плодове, на места се обогатява с варено цвекло, сухи чушки и билки. Ето как кулинарната влогърка Диди прави капама у дома си.
Първо се сгорещява растителна мазнина и в нея се пържи ориз до прозрачност. Следва да се овкуси с дафинов лист, черен и червен пипер. После се смесва с голямо количество наситнено кисело зеле. Взима се голям глинен съд с капак и започва реденето на ястието. На дъното на гювеча се простират зелеви листа, отгоре се слагат свински мръвки, телешко месо и пилешко филе или бутчета. Нарязаният на парчета суров колбас също е задължителна част от капамата. Следва зеле с ориз, пак месо, пак зеле. И така до изчерпване на количествата. На финала можете да залеете с 200 мл бяло вино.
Гювечът се затваря с капак и се запечатва с тесто, замесено от вода и брашно. Ястието се готви продължително време на нисък градус. 5 часа на 150 градуса са способни да превърнат месата в разпадащи се мръвчици, които пленяват със сочността си. Ето как можете да посрещнете команията с вкусно основно, което да извадите топло от фурната за посрещането на Новата година. Хем се приготвя лесно и оставя време на домакинята да почисти и да се разкраси, хем е празнично, пищно и българско.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ