Капама по бански
Капама с кървавица, сланина, пилешки бутчета, свинско и телешко.
Бон Апети
Излъчен на 29.12.2017
Нова година с банска капама - едно предложение на Лора и Стоян, върху което си заслужава да се замислим в навечерието на идващата 2018-а. Ястието представлява вкусна българска манджа с кисело зеле и ориз, в които се разполагат три вида месо - пилешко, свинско и телешко. Кои части от животното ще подберем и как ще ги комбинираме - от това зависи постигането на автентичен вкус на апетитната домашна капама.
От прасето използваме гърди и сланина, телето участва в гозбата с джолан, а пилето - с бутчета. Отделно се добавя и кървавица, която ароматизира ястието на мръвка още повече. Телешкото, пилешкото (без кожата и кокалите) и свинското се нарязват на големи хапки, овкусяват се със сол и пипер и се запържват в сгорещено олио. Сланината се реже на лентички и с тях се облицоват дъното и стените на голям семеен гювеч. Киселото зеле се наситнява, смесва се с ориз и подправки и започва реденето.
Върху сланината се слага 1/3 от зелевата смес, после идва ред на половината месо, след това още 1/3 зеле, втората половина месо, останалата 1/3 зеле. Отгоре се слага кървавицата и се налива червено вино. Гювечът се слага в студена фурна за половин час на 220 градуса, след това температурата се намаля и се гови дълго време. Можете да печете на 150 градуса за 5-6 часа или на 130 градуса за 8-10 часа. Направо - докато дойдат гостите.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ