Канелени рулца в чашка
Десерт с канела и стафиди.
Необходими продукти:
За тестото:
- 3/4 ч.ч. мляко или сметана
- 1/4 ч.ч. маргарин или масло, размекнато
- 3-1/4 ч.ч. брашно
- 1 пакет суха мая (7 г)
- 1/4 ч.ч. бяла захар
- 1/2 ч.л. сол
- 1/4 ч.ч. вода
- 1 яйце
За пълнежа:
- 1/2 ч.ч. кафява захар
- 1 с.л. смляна канела
- 4 с.л. маргарин или масло, размекнато
- 1/3 ч.ч. стафиди (по желание)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте млякото или сметаната в малка тенджерка, докато започне да ври и свалете от котлона. Смесете с маргарина и разбъркайте, докато се разтопи. Оставете да се охлади.
2. В голяма купа, смесете 2 1/4 ч.ч. брашно, маята, захарта и солта; разбъркайте хубаво. Добавете сместа от водата, яйцето и млякото и разбийте. Сложете оставащото брашно, по 1/2 ч.ч., като разбърквате хубаво след всяко добавяне. Когато тестото започне да се оформя, го извадете и сложете върху леко набрашнена повърхност и месете до гладкост - около 5 мин.
3. Покрийте тестото с влажна кърпа и оставете да престои 10 мин. Междувременно, в малка купа, смесете кафявата захар, канелата и размекнатия маргарин.
4. Разточете тестото на правоъгълник с размери 30,5 х 22,9 см. Намажете със сместа от маргарин и захар. Поръсете със стафиди (по желание). Навийте тестото на руло и защипете краищата, за да се слепи. Нарежете на 12 равни рулца и ги сложете с отрязания край нагоре в 12 леко намаслени чашки за мъфини. Покрийте и оставете да престои докато удвои обема си - около 30 мин.
5. Загрейте предварително фурната до 190ºС и печете 20 мин. или докато покафенеят. Извадете от чашките за печене и оставете леко да се охладят преди да поднесете.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ