Какаов кекс с шоколад, ядки и масло
Шоколадов кекс със сода, кефир и хрупкав елемент.
Необходими продукти:
- 300 мл кефир
- 1 ч.л. сода
- 330 г брашно
- 50 г какао на прах
- 150 г захар
- щипка сол
- 100 г масло
- стафиди и ядки по желание
- шоколадови капки
- 80 г шоколад и сладкарска украса по желание за декорация
Начин на приготвяне:
1. Кефира затоплете до телесна температура. Добавете содата в него и разбъркайте. Трябва да шупне и да се образуват балончета. Дръпнете настрана.
2. В голяма купа пресейте брашното и какаото. Добавете захарта и щипка сол и размешайте.
3. Разтопете маслото и го изсипете при сухите съставки. Леко разбъркайте, сипете кефира и оформете на тесто. Доста е тежко за обикновените бъркалки на малките миксери. Ако не разполагате с голям миксер с бъркалки за тесто, по-добре се помъчете с тел на ръка. Не опитвайте да месите като тесто с две ръце, защото е твърде лепкаво.
4. Добавете орехи или други ядки, стафиди и шоколадови капки по желание. Разбъркайте ги с тестото.
5. Прехвърлете сместа във форма за кекс или в мъфин формички. Печете на 180 градуса в предварително загрята фурна. Ако формите са малки - 20 минути ще са достатъчни. Ако е една голяма тава, гответе 45 минути и направете тест с клечка за зъби.
6. След охлаждане можете да полеете с разтопен шоколад (млечен, бял или черен) и да поръсите с шарени пръчици.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ