Кайма с ориз на тиган
Основно от ориз и кайма, задушени с моркови и лук на тиган.
Необходими продукти:
- 2 глави лук
- 1 морков
- 4 с.л. олио
- 900 г кайма
- 1,5 ч.л. сол
- 0,5 ч.л. черен пипер
- 1 ч.л. сух босилек
- 1 ч.л. сух риган
- 4 скилидки чесън
- 300 г ориз
- 900 мл вряла вода
- 2 дафинови листа
- листа пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на кубчета, моркова на гредички с дължина около 3 см., дебелина и ширина около 1 см.
2. Сгорещете олиото в голям и широк тиган на умерен огън и добавете лука. Гответе 4 минути при непрестанно бъркане. Добавете морковите и гответе още 2 минути.
3. Оформете кладенче в центъра на тигана и изсипете каймата. Гответе и рохкайте докато стане на трохи. Смесете с останалите продукти в тигана, овкусете със сол, пипер, босилек и риган и пресирайте отгоре скилидките чесън.
4. Ориза измийте хубаво и добавете в тигана. Бъркайте и гответе 5 минути.
5. Залейте с врялата вода, размешайте, пуснете отгоре дафиновите листа и сложете капак. Намалете леко огъня и оставете да се готви 25-30 минути.
6. Извадете дафиновите листа, разбъркайте, поръсете с листа магданоз и поднсете. Някои обичат да разполагат и с кофичка кисело мляко за заливка, така че си подгответе.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ