Кайма по азиатски върху бял ориз
Пържена кайма с ориз и дъх на джинджифил и чесън. Азиатско ястие, подходящо за бърза семейна вечеря или обяд.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 300 г ориз + 1/2 ч.л. сол
- 600 мл вряла вода
- 1 глава лук + 2 с.л. олио
- 4 скилидки чесън
- 500 г телешка кайма + сол на вкус
- 1 ч.л. рендосан джинджифил
- 2 ч.л. захар
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 4 с.л. соев сос
- пресен лук
Начин на приготвяне:
1. Ориза измийте под течаща вода в гевгир.
2. Сгорещете на умерен огън 2 с.л. олио в тенджера и изсиепете ориза. Добавете солта и бъркайте 2-3 минути. Залейте с врялата вода, разбъркайте, намалете котлона на слаб и сложете капак. Гответе 20 минути.
3. През това време си направете и каймата. Първо наситнете лука, намачкайте или нарежете на много ситно чесъна и си рендосайте джинджифила.
4. В тиган с незалепващо покритие сипете 2 с.л. олио, сгорещете на умерен огън и запържете лука за 3 минути. Добавете чесъна, гответе още минута, засилете на максимум котлона и изсипете каймата. Разрохкайте на трохи.
5. Добавете джинджифила, сол на вкус, черния пипер и захарта. Залейте със соевия сос и бъркайте и гответе 4-5 минути.
6. Готовия ориз махнете от огъня и разрохкайте с лъжица. Махнете от огъня и каймата.
7. След няколко минути почивка без капак разпределете ориза в купички и отгоре сипете каймата. Поръсете за финален завършек с нарязани косо стръкчета пресен лук и сервирайте докато все още е топло. Можете да поставите и соев сос встрани, ако някой прецени, че има нужда от допълнително подправяне.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ