Италиански пилешки кюфтенца в доматена салца
Италиански кюфтета от пилешко в сос с домати, босилек и чесън.
Необходими продукти:
- 1 кг смляно пилешко месо
- 1,5 ч.л. сол
- 1 ч.л. чесън на прах
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 50 г галета
- листата на връзка магданоз
- 2 глави лук
- 40 г пармезан
- 1 яйце
- брашно
- 2 с.л. олио
За соса:
- 1 глава лук
- 2 скилидки чесън
- 1 с.л. доматен концентрат
- 500 мл доматено пюре
- 1 с.л. захар
- 1 ч.л. сол
- 1/2 ч.л. черен пипер
- лют пипер на вкус
- 1,5 ч.л. сушен босилек
- 1 ч.л. чесън на прах
Начин на приготвяне:
1. Прехвърлете мляното пилешко месо в купа. Наситнете лука и магданоза и ги добавете, овкусете със сол, пипер и чесън на прах и добавете галетата. Разбъркайте. Рендосайте пармезана на ситно, разбийте яйцето и изсипете върху останалите съставки. Замесете хубаво месната смес и оставете настрана.
2. Наситнете лука за соса, изсипете го в тиган със сгорещеното олио и гответе на умерена температура 2 минути. Добавете намачкания или минат през преса чесън и гответе още минутка. Добавете доматения концентрат, разбъркайте хубаво и залейте с доматеното пюре. Овкусете със захарта, солта, босилека, чесъна на прах, черния пипер и лют пипер на вкус. Разбъркайте и оставете да къкри на слаб огън.
3. Поръсете с брашно плот. С мокри ръце оформяйте малки кръгли кюфтенца и редете върху брашното. Сгорещете малко олио в тиган, бегло овалвайте кюфтенцата в брашно. Пържете за по минута и малко от страна. Трябва да се получи лек златист загар.
4. Прехвърлете кюфтенцата в доматения сос. Подредете хубаво, захлупете с капак и оставете да къкри 20 минути на слаб огън. После можете да сервирате. По желание с листенца босилек за подчертаване на италианския акцент.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ