Индийско пиле тандури
Пиле с три микса от подправки.
Необходими продукти:
- пиле (средно голямо), цяло (и на парчета става)
Подгответе три броя миксове подправки по следния начин:
Микс подправки 1:
- джинджифил/чеснова паста – 2 ч.л.
- зелена папая паста – 1 ч.л.
- индийско орехче на прах – 1 щипка
- кимион на прах – половин ч.л.
- сол на вкус
Микс подправки 2:
- мас – 100 гр (разбита)
- олио 1 с.л.
- оцет 1 с.л.
- чили на прах – половин ч.л.
Микс подправки 3:
- пипер на прах 1 ч.л.
- зелен кардамон на прах – ¼ ч.л.
- лимонов сол – 1 с.л.
- олио 1 с.л.
- червено чили на прах ¼ ч.л.
Начин на приготвяне:
1. Почистете и измийте добре пилето, после го подсушете с кухненска или хартиена кърпа.
2. Надупчете пилето с вилица или нож.
3. Мариновайте в Микс подправки 1 за 4-5 часа (най-добре за през нощта).
4. Натрийте пилето с Микс подправки 2 и го оставете за 15 минути.
5. Извадете пилето от маринатата и сложете в намазнена тава. Изсипете половината марината отгоре и печете на 180 градуса за 20 минути.
6. Извадете тавата от фурната и обърнете пилето обратно. Залейте с останалата марината и печете още 15 минути на 160 градуса.
7. Смесете съставките от Микс подправки 3 и сложете върху пилето. Печете още 5 минути.
8. Извадете и сервирайте горещо с лук и лимонови резени.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ