Измир кюфте - кюфтета с картофи и доматен сос
Кюфтета на фурна тип печени кюфтета с картофи и домати в пикантен доматен сос.
Необходими продукти:
- 800 г телешка кайма
- 1 ч.л. кимион на прах
- 1/2 ч.л. смлян черен пипер
- 1/2 ч.л. чили на прах или на люспи
- 1 ч.л.сол
- 3-4 скилидки чесън
- 1 яйце
- 50 г галета
- 150 г лук (1-2 глави - зависи от размера)
- листата на връзка магданоз
- 500 мл консерва белени домати на кубчета в доматен или собствен сос
- 1 ч.л. сол
- 1 ч.л. захар
- 250 мл вода
- 500 г картофи
- люти чушлета
- 500 г червени твърди домати
Начин на приготвяне:
1. Изсипете каймата в купа и добавете сол, кимион, черен и лют пипер. Сипете галетата, чукнете яйцето и замесете.
2. Наситнете лука и магданозените листа, намачкайте чесъна и прибавете към каймата. Замесете отново и оставете настрана.
3. Доматите на кубчета разбъркайте с 1 ч.л. сол и 1 ч.л. захар. Налейте водата и разбъркайте отново.
4. Доматите нарежете на едро - на половини или четвъртини. Картофите обелете и нарежете на дебели дълги гредички - за тази рецепта се използват големи картофи.
5. Вземете неголяма тава (около 18х26) и оформете с мокри ръце от каймяната смес 12 продълговати кюфтета, подобни на кръстоска между кюфте и кебапче. Редете ги с отстояние по около 0,5 см. едно от друго и от стените на тавата.
6. В образувалите се промеждутъци забодете гредичките картофи, като в средата на тавата между двата реда можете да слагате по 2 гредички една до друга.
7. Залейте с доматения сос, отгоре подредете резени пикантни чушлета или цели люти чушлета, както и парчетата пресни домати.
8. Покрийте тавата с фолио и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 45 минути. Махнете фолиото и допечете за още 8-10 минути.
9. Сервирайте по желание с поръска от листа магданоз или пресен лук за цвят и хубост.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ