Изискано картофено пюре със сметана
Пикантно картофено пюре със сметана, масло и кимион.
Това картофено пюре приготвяме като основно ястие вкъщи, в дните, в които не ядем месо. Въпреки че става за гарнитура към печено телешко или пилешко, както и се връзва перфектно с гъби на фурна, може да бъде хапнато и самостоятелно, защото богатството и плътността на вкуса застрашават да изместят акцента от основното към гарнитурата. Калорийте в него са доста, въпреки че се използват щядящи методи на готвене, затова може да бъде обявено за полезна питателна храна.
Необходими продукти:
- 650 г картофи (картофите с червеникави отенъци на кората са по-подходящи за пюрета)
- 100 мл течна животинска сметана
- 100-150 мл мляко (различните картофи гълтат различно количество течност)
- 70 г масло (на стайна температура)
- 2/3 ч.л. сол (аз използвам хималайска, затова слагам почти пълна чаена лъжица без връх)
- чили на прах или лют пипер на люспи – колкото люто понасяте
- черен пипер на вкус
- кимион на вкус (можете да опитате и с къри на прах)
Начин на приготвяне:
1. Сварете картофите много добре. По-лесно ще е ако ги варите с обелките – след това се чистят бързо, а и моментът, в който се разпукат, показва че са на финалната права от готвенето. Плюс това полезните вещества се задържат в тях.
2. Обелете, нарежете на големи кубчета и още топли ги пуснете с маслото в дълбока купа или тенджера. Така ще разтопят маслото.
3. Залейте със сметаната и млякото и започнете да пюрирате с пасатора за супи. Трябва да се получи гъста кремообразна смес с нежна текстура. Добавете подправки, като слагате по малко и опитвате.
4. Когато вкусът е станал съвършен, разпределете в порции. Ако ще ползвате за гарнитура, го направете по-гъстичко, а ако ще хапвате за основно, можете да си добавите и повечко мляко и подправки. А накрая се насладете на божествена кадифена консистенция и невероятен маслен вкус с много аромати.
Да ви е вкусно!
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ