Идеално оформени картофени кюфтета
Как се правят картофени кюфтета без да се разпадат?
Тънкости за приготвянето на картофени кюфтета без да се разпадат, да стават мазни, глетави и неугледни - това са златните правила, които Миро споделя в канала си Готвене за начинаещи. Така ще можете да направите вкусно и питателно мезе за студена бира, гарнитура за топло основно или допълнение към ордьоври, предястия и салати. Формата на кюфтетата зависи от вас, а цялата идея е да успеете да изберете правилните картофи, да ги сварите по правилен начин и да изпържите в правилно загрята мазнина без да хабите бутилка олио за поредното домашно направено пържено мезе.
Как се избират картофите, как се варят и охлаждат и как се пържат Миро обяснява подробно във видеото си по-горе. Остава да си изберете своя рецепта, а ето и примерни съотношения. На 1 кг картофи се слага 1 средна глава лук. Добре е лукът да е силно наситнен или рендосан. Добавят се две по-малки яйца и около 60 г сирене. Сварените картофи се охлаждат, обелват и намачкват предварително, може и с ръчна преса. След това се натрошава на ситно сиренето, добавя се наситнения лук и се овкусява със сол, пипер, намачкан чесън или чесън на прах, наситнен копър и лют пипер по желание. Чукват се яйцата и сместа се замесва. Ако е лепкава, се прибира в хладилник. А после омесвате в желаната от вас форма и размер, овалвате в брашно и пържите в олио по правилата, които обяснява Миро във видеото си.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ