Зимнина в буркани с домати и патладжани
Червени и сини домати, направени на лютеница за зимата.
Необходими продукти:
- 10 кг домати (за предпочитане ярко червени; може и да са меки)
- 5 кг сини домати (патладжани)
Начин на приготвяне:
1. Измийте патладжаните, надупчете ги на 5-8 места с вилица или клечка за зъби и ги кипнете в подсолена вода за 5-7 мин., за да пуснат сока си.
2. Обелете доматите. Ако люспата е упорита, шокирайте ги за 10 сек. във вряла вода. Можете да използвате директно тази от патладжаните.
3. Обелете сините домати и ги нарежете на ивици. Направете същото и с червените. Запазете си сокът, който ще изтече от тях по време на рязането.
4. Смесете доматите и ги приберете в буркани. Ще ви трбват 8-9 буркана от по 500 мл. Долейте от водата, пусната от зеленчуците по време на рязане, така че да не остава въздух и запечатайте с капачки.
5. Сложете в голям съд със студена вода с капачките нагоре и след като кипне, махнете от огъня на 15-тата минута.
6. Обърнете бурканите с капачките надолу за 1 седмица на тъмно и хладно място.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ