Зимна супа със свинско, картофи и фасул
Мазна супа за зимата със свински мръвки, картофи и зелен фасул.
Необходими продукти:
- 100 г сланина
- 800 г свинско месо за готвене
- сол и пипер
- 300 г лук - 2 големи глави
- 3 скилидки чсън
- 2 дафинови листа
- 1 ч.л. сушен магданоз, ако имате (ако ли не - на финала ще се добави пресен)
- 1 ч.л. сушен копър, ако имате
- 1 ч.л. кимион
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 1,5 с.л. сладък червен пипер
- 1,5 ч.л. сол
- 2 л вряла вода
- 500 г картофи
- 250 г замразен зелен фасул
- 180 мл млечна незаквасена готварска сметана + 2 с.л. брашно
- 1/2 лимон
- пресен магданоз
Начин на приготвяне:
1. Нарежете свинското на хапки, поръсете със сол и пипер и оставете настрана. Нарежете сланината на малки кубчета, а лука - наситнете.
2. Изсипете сланината в много голяма тенджера, сгорещена на котлон, бъркайте и гответе на силен огън 3-4 минути. Извадете в отделен съд.
3. Изсипете месцата в отделилата се мазнина от сланината в тенджерата и гответе и бъркайте 5-6 минути докато се запечатат от всички страни.
4. Намалете огъня на умерен, добавете лука, гответе и бъркайте 4 минути. Върнете сланината в ястието, добавете наситнения чесън, дафиновите листа, сушени магданоз и копър, ако имате, кимион, черен и червен пипер, сол и разбъркайте.
5. Залейте с 1 л вряла вода, намалете огъня на слаб към умерен и оставете да къкри под капак 40 минути.
6. Прибавете обелените и нарязани на кубчета картофи и зеления фасул. Сипете още 1 л вряла вода и отново сложете капака. Оставете на същата температура 20-тина минути - разварените картофи са показател за готовност, затова ги опитайте. Пробвайте и бульона и добавете още подправки при необходимост.
7. Изсипете в купа сметаната и я разбъркайте с брашното. Налейте 2-3 черпака от бульона на супата, размешайте добре и на тънка струхйа застройте супата. Оставете да заври, махнете от огъня и поръсете с листа пресен магданоз. Изстискайте сока на 1/2 лимон в супата. Размешайте и оставете под капак за 10 минути.
8. Сервирайте по желание с хляб и люто чушле.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ