Зимна салата с цвекло и рукола
Печено цвекло с рукола, магданоз и чеснов дресинг.
Необходими продукти:
- 3 глави цвекло (не много големи)
- 40 г рукола
- връзка магданоз
- 3 с.л. оцет
За дресинга:
- 2 скилидки чесън
- 1 ч.л. едрозърнеста или целозърнеста горчица
- 1 с.л. ябълков оцет
- 1/3 ч.л. сол
- 2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
1. Цвеклото измийте добре, надупчете с вилица и всяка глава поставете в отделен лист алуминиево фолио. Покапете с по 1 с.л. оцет и печете в предварително загрята на 200 градуса фурна за 40-45 минути. Охладете след изваждане от фурната.
2. Първо нарежете цвеклото на колелца, а след това колелцата на тресчици. Прехвърлете в купа. Работете с ръкавици, за да не боядисате ръцете си.
3. Листата на магданоза и руколата добавете към цвеклото - руколата цяла, а магданоза - наситнен.
4. В купичка смесете намачкания или минат през преса чесън с горчицата, солта, оцета и зехтина. Залейте салата и разбъркайте. Дръжте в хладилник до момента на сервирането.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ