Зимна пилешка супа с кисели краставички и сметана
Разсолник - солено кисела супа с пилешко, краставички, картофи, моркови и млечна сметана. Традиционна зимна чорба в Полша, Украйна и Русия.
Необходими продукти:
- 1/2 пиле - гърда, крилце, бутче - все едно пилето е разполовено огледално; сложете и кожата на тази половина, ако разполагате с нея или сложете цяло пиле за повече порции и удвоете останалите продукти
- 2,5 л вода
- 1 с.л. олио
- 10 г масло
- 1 глава лук
- 150 г моркови - 1-2 моркова
- 350 г кисели краставички, отцедени от саламурата
- 350-400 г картофи
- 200 мл вода от буркана на киселите краставички
- 1/2 ч.л. черен пипер - млян
- сол на вкус - опитайте на соленост, защото краставичите и саламурата са доста солени
- 200 мл млечна течна готварска сметана с висок процент масленост (над 25%)
- магданоз за поръсване при поднасяне по желание
Начин на приготвяне:
1. Пилешкото измийте и сложете в тенджера. Залейте с хладка вода, кипнете на силен огън и 3 минути след като заври извадете, изсипете водата, измийте месото и тенджерата и върнете пак в съда. Така ще изхвърлите част от лекарствата, които се дават на животните по фермите, както и други нечистотии. Ако пилешкото е домашно, пропуснете тази стъпка.
2. Залейте месото с 2,5 л студена вода, пуснете на силен огън, щом заври и къкри 2 минути намалете котлона на слаб към умерен, отпенете и оставете да се готви на слаб огън 20 минути.
3. През това време рендосайте морковите на едро ренде и наситнете лука. Нарежете краставичките на малки кубчета. След това обелете картофите и нарежете на кубчета.
4. Прибавете картофите в тенджерата и оставете на същата температура за 10 минути.
5. През това време на съседния котлон сгорещете олиото и маслото на умерен огън, добавете лука, гответе 2 минути, добавете морковите и гответе още 3 минути. Прибавете наситнените кисели краставички, гответе 5 минути и махнете от котлона.
6. С щипки извадете пилешкото от тенджерата и на негово място изсипете съдържанието на тигана. Оставете да къкри 10-тина минути, през което време охладете месото, почистете го от костите, накъсайте на влакна и върнете в ястието.
7. Залейте със саламурата, добавете черен пипер и сол на вкус. Оставете да се вари 5 минути.
8. Добавете сметаната, разбъркайте хубаво и оставете още 5 минути на огъня. След това махнете, поръсете с листа пресен магданоз и сервирайте.
Източник: YouTube/Всегда Вкусно
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ