Регистрация

Зелник с яйца и ким

Зелник с яйца и ким
Трудно   |   Порции 6-10   |   Видяна: 3176

Домашна питка с плънка от прясно зеле, лук и яйца и златиста коричка, поръсена с ким.

Оцени рецептата
Любима рецепта

Необходими продукти:

За тестото:

  • 1 кг брашно
  • 3 яйца
  • 400 мл вода
  • 4 с.л. масло
  • 30 грама мая
  • захар и ванилова захар на вкус

За плънката:

  • 3 твърдо сварени яйца
  • 1 кг зеле
  • 100 грама масло или маргарин (може и друг вид мазнина по желание)
  • 2 глави лук
  • мазнина за запържване

За намазване:

  • 3 яйца
  • 50 грама ким на зърна

Начин на приготвяне:

1. Разтворете маята във вода с телесна температура, в която предварително сте сложили малко брашно и захар.

2. В дълбока купа сипете 400 мл вода (ако желаете, можете да я замените с мляко), като половината от нея е студена, а другата половина - гореща. Счупете вътре яйцето, добавете 4 с.л. масло, няколко щипки захар, ванилова захар и разбийте с миксер.

3. В сместа изсипете разтворената и набъбнала жива мая и разбъркайте. След това пресейте вътре брашното, смесете отново, добавете 1-2 щипки сол и смесете пак.

4. Когато вече миксерът е безполезен за месенето, извадете го, изсипете тестото на набрашнена повърхност, замесете го с ръце докато спре да се лепи, оформете на топка, намажете с мазнина и оставете настрани да втасва.

5. Докато тестото удвоява и утроява обема си, можете да свършите останалата част от работата по приготовлението. Почистете зелето от опесъчавания и изсъхнали листа и го нарежете. Сложете го в тенджера, залейте с вода и оставете да ври до омекване.

6. През това време обелете лука и го наститнете. Сгорещете мазнина в тиган и запържете до златисто.

7. Когато зелето е омекнало, отцедете го от водата с гевгир и го изсипете в тигана при лука. Добавете 100 грама масло или друг вид мазнина и оставете да се готви под капак на умерен огън за 15-20 минути, като не забравяте да разбърквате от време на време.

8. Когато запръжката е готова, махнете от котлона да се охлади и добавете в нея обелените и нарязани на ситно варени яйца.

9. Върнете се към тестото. Премесете го и го разточете на четириъгълна кора. Нека не е много тънка, за да не се напука или счупи при печене.

10. Вземете приблизително два пъти по-тясна тавичка със същата дължина, намазнете я и метнете в нея тестото така, че половината от него да излиза навън от едната страна.

11. Сипете вътре плънката и прегънете отгоре втората половина като прещипете крайщата на отворените три страни.

12. Разбийте яйцето с кима и намажете горната кора на пирога.

13. Печете до готовност в предварително загрята фурна.

Източник: lozhka.su

Най-важните съставки

Време за приготвяне: 1:30 часа
Време за готвене: 3 часа

Рейтинг и коментари (1)

5 отлична
1
4 мн. добре
1
3 става
0
2 едвам
0
1 трагедия
1
Средна оценка
мн. добре
Коментирай

ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ

anonymous
Оцени рецептата

ПУБЛИКУВАЙ

Register form

Ask new password

Изпратете вашата рецепта