Зеленчукова супа с боб и картофи
Картофена супа с боб и лук.
Необходими продукти:
- 2 с.л. олио
- 200 г лук
- 30 г масло (може да замените с олио, ако искате супата да е постна)
- 350 г картофи
- 800 мл вода
- 800 г червен боб от консерва
- 2 с.л. доматен концентрат
- 1 ч.л. лют пипер на люспи, ако харесвате пикантна храна
- 1/2 ч.л. черен пипер
- 2 ч.л. сол
- 1 ч.л. сух джоджен
- 4 скилидки чесън
- връзка магданоз
Начин на приготвяне:
1. Лука нарежете на кубчета, картофите измийте и нарежете на парчета, малко по-малки от средна хапка.
2. Сгорещете олиото в тенджера на слаб към умерен огън, добавете лука, гответе 3 минути при непрестанно бъркане и добавете маслото. Мешайте докато се разтопи и леко зацвърчи.
3. Прибавете картофите, бъркайте и гответе 3-4 минути.
4. Залейте с водата, изчакайте да кипне без да увеличавате температурата и сложете капак щом заври. Оставете на огъня 15 минути.
5. Изсипете боба от консерва с все водата на консервата. Добавете доматения концентрат, подправките и оставете да закъкри и да ври 5-6 минути. След това прибавете и намачканите скилдки чесън и варете още 3 минути.
6. Бръкнете в супата с преса за картофи и бегло намачкайте части от нея. Добре е да има цели картофчета и бобчета, както и намачкани и полунамачкани - така текстурата става много приятна.
7. Поръсете с наситнените листа на връзка магданоз и размешайте. Опитайте на соленст и ако е добре, можете да сервирате. Тази супа може да се хапва и в студен вариант. Особено ако желаете да е постна и замените маслото с растителна мазнина.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ