Запечени макарони с кашкавал
Вкусни макарони без месо.
Необходими продукти:
- 300 г макарони тип мидички
- 2 с. л. масло
- 2 с. л. брашно
- 2 ч. ч. прясно мляко
- 1/8 – ¼ ч. л. лют червен пипер
- 1/8 ч. л. индийско орехче
- 1/8 ч. л. червен пипер
- сол и черен пипер
- 2 ч. ч. настърган кашкавал (поне два вида по ваш вкус - например Чедър, Колби, Грюер)
За слоя с галета: (по желание)
- 1 с. л. масло
- ½ ч. ч. галета (можете да препечете хляб с розмарин във фурната и да го смелите в кухненския робот)
Начин на приготвяне:
1. Загрейте предварително фурната на 190 С.
2. Сварете макароните докато поомекнат и ги оставете да се отцедят. Ако сами си приготвяте галетата, запечете хляба във фурната, когато се поохлади го нарежете на кубчета и добавете маслото.
3. За соса, разтопете маслото в тенджерка на средно силен котлон и добавете брашното при постоянно бъркане. Оставете на котлона за 3 минути, след което при постоянно бъркане добавете на тънка струйка млякото и накрая подправките. Оставете да къкри за 15 минути.
4. Добавете 2 чаши настърган кашкавал, сол, черен пипер и макароните.
5. Излейте всичко в йенска тенджера.
6. Покрийте с още кашкавал ако искате. Наръсете отгоре галетата и запечете за 30 минути докато галетата потъмнее леко. Оставете да почине 5 минути преди да сервирате.
7. Можете да поднесете с гарнитура от пресни домати.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ