Запеканка с пилешко, картофи и гъби в сметана
Пилешко с картофи в сметанов сос под коричка от гъби, лук и кашкавал.
Необходими продукти:
- 500 г пилешки гърди
- 800 г картофи
- 2 глави лук
- 500 г печурки
- 2-3 скилидки чесън
- 100 г кашкавал
- 200 мл млечна готварска незаквасена сметана
- сол и пипер на вкус
- олио
Начин на приготвяне:
1. Пилешкото филе нарежете на напречни слайсове, като се опитате да са тънки - не повече от 1 см. Поръсете със сол и пипер, разбъркайте и оставете настрана.
2. Сметаната изсипете в купа, овкусете със сол и пипер и прибавете намачкан чесън.
3. Обелете картофите, нарежете ги на колеца с дебелина около 1 см.
4. Вземете тава с приблизителни размери 20х26 и намажете с олио дъното и стените. Започнете да редите напречно изправени по ширина на тавата продукти. В първи ред изправете шайби картофи, след това слайсове пилешко, после пак картофи, след това пилешко. Така докато завършите с картофи.
5. Залейте със сметановата смес ястието и пъхнете в предварително загрята на 180 градуса фурна за 30 минути.
6. Нарежете лука на тънки полумесеци, разделете влакната, а гъбите нарежете на една идея по-дебели от лука полумесеци. Рендосайте кашкавала.
7. Сгорещете 3 с.л. олио в тиган, запържете лука докато леко позлатее и добавете гъбите. Овкусете със сол и пипер и гответе докато пуснат водата си и тя се поизпари.
8. Разпределете гъбената запръжка върху ястието, а отгоре поръсете рендосания кашкавал. Върнете във фурната за още 15-20 минути на същата температура.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ