Запеканка от макарони с кашкавал
Мак енд чийз - печени макарони с три вида сирена.
Необходими продукти:
- 2 л вода
- 400 г макарони или друг вид дребна паста
- 1 ч.л. сол
- 2 с.л. зехтин
- 6 г масло
- 30 г брашно
- 1 л мляко
- 1/3 ч.л. индийско орехче + 1 ч.л. сол + 1/2 ч.л. черен пипер
- 100 г кашкавал
- 100 г чедър
- 100 г моцарела
- червен пипер
Начин на приготвяне:
1. Сипете водата да кипва. Докато заври рендосайте в отделни съдинки кашкавала, чедъра и моцарелата. Заделете си по 1,5 с.л. от всяко сирене за коричката.
2. В кипналата вода добавете 1 ч.л. сол и изсипете пастата. Варете с две минути по-малко от указаното на опаковката.
3. В друга тенджера на умерен огън разтопете маслото и щом се сгорещи леко запържете в него брашното. Постепенно налейте млякото и бъркайте, за да не останат бучки. После намалете малко огъня и варете няколко минути.
4. През това време отцедете готовите макарони и ги смесете с 2 с.л. зехтин директно в тавата, в която ще се запичат. Така ще я намаслите, а те няма да се слепят.
5. В готовия млечен сос добавете солта с индийското орехче и черния пипер, изсипете сиренете и бъркайте докато се разтопят. След това прибавете и макароните и разбъркайте хубаво.
6. Пресипете макароните със сирената в тавата. Отгоре поръсете заделените за коричката сирена и поръсете с червен пипер.
7. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса фурна за 20 минути.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ