Макарони на фурна с моцарела и босилек
Печени макарони по италиански с доматен сос, моцарела, босилек и аншоа.
Бон Апети
Излъчен на 23.05.2018
Паста на фурна по неаполитански готвят Лора и Стоян, за да превърнат познатите макарони на фурна в типично ястие от Ботуша. Блюдото представлява запечени сварени ал денте макарони, потънали в доматен сос с аромат на каперси, босилек и аншоа и сплотени от нежната прегръдка на разтопена моцарела.
Докато водата за макароните кипва, започваме със заготовките за запръжката като наситняваме лук, моркови и стебла целина. Във врящата вода се изсипват макароните и се готвят ал денте. След това се отцеждат от водата и се прехвърлят в тава. В сгорещен зехтин се запържват зеленчуците, а след това към тях се добавят белени домати на кубчета от консерва. Готви се до редуциране и се подправя. Отделно се наситнява босилек, каперси и аншоа, а моцарелата се нарязва на кубчета, като се заделят и кръгчета за подреждане върху ястието.
При макароните влизат запръжката, моцарелата, каперсите, аншоата и босилека. Всичко се разбърква и заравнява. Отгоре се редят резени моцарела и ястието се пече за 20 минути. След това се поднася с листенца пресен босилек за украса.
ОЦЕНИ И КОМЕНТИРАЙ